AZ OLDAL JELENLEG FELTÖLTÉS ALATT ÁLL.

A bélmikrobiom és a cukorbetegség: Új Kilátások a 2-es típusú diabétesz megelőzésében

A cukorbetegség, különösen a 2-es típusú diabétesz, globális egészségügyi probléma, amely milliókat érint.

A legfrissebb kutatási eredmények azonban új és izgalmas lehetőségeket mutatnak arra vonatkozóan, hogy hogyan befolyásolhatja a bélmikrobiom – a bélrendszerben található mikroorganizmusok összessége – a cukorbetegség kockázatát és kialakulását. 

A cukorbetegség egyik leggyakoribb formája a 2-es típusú diabétesz, amely világszerte számos embert érint. A betegség kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezők közé tartozik a 45 évesnél idősebb kor, a túlsúly vagy elhízás, valamint a családi hajlam, azaz, ha valakinek a nagyszülője, szülője, vagy testvére már 2-es típusú cukorbetegségben szenved. 

Azonban fontos megjegyezni, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői közül néhány enyhíthető. Egy 2022-es tanulmány szerint az egészséges étrend jelentősen csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Az egészséges étrend, amely gazdag rostokban, zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben, valamint csekély mennyiségű telített zsírokat és természetben előforduló cukrokat tartalmaz, hozzájárulhat az inzulinérzékenység javításához és a cukorbetegség megelőzéséhez. 

Az új kutatások szerint a bélmikrobiom is kulcsszerepet játszhat a cukorbetegség kialakulásának folyamatában. A Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ kutatói felfedezték, hogy a bélmikrobiom összetétele és a cukorbetegség között szoros kapcsolat állhat fenn. A kutatás során tíz olyan baktériumtípust azonosítottak, amelyek összefüggésbe hozhatók a kórosan ingadozó vércukorszintek alacsonyabb arányával. A kutatás eredményeit a Diabetes című szakfolyóiratban publikálták. 

Az eredmények szerint a magas Coprococcus nevű bélbaktériumok szintje az inzulinérzékenységgel összefüggött, míg a magas Flavonifractor-szintű baktériumok inzulinrezisztenciával társulhattak. Az inzulinérzékenység azt mutatja, hogy milyen jól reagálnak a test szövetei az inzulinra, amely a vércukorszint szabályozásáért felelős hormon. Az alacsony inzulinérzékenység vagy inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a test szövetei kevésbé reagálnak az inzulinra, ami hozzájárulhat a magas vércukorszint kialakulásához és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatához. 

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a megfelelő baktériumok jelenléte a bélmikrobiomban pozitív hatással lehet az inzulinérzékenységre és a cukorbetegség kockázatára. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kutatás még korai stádiumban van, és további vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy teljes mértékben megértsük a bélmikrobiom és a cukorbetegség közötti összefüggéseket. 

Összességében azonban az új kutatási eredmények izgalmas lehetőségeket kínálnak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére és kezelésére. Az egészséges étrend és a megfelelő bélflóra összetétele egyaránt hozzájárulhat az inzulinérzékenység javításához és a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. Azonban mindig fontos konzultálni egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen jelentős változtatást eszközölnénk az életmódunkban vagy táplálkozásunkban. 

Egeszsegkalauz.hu/DMD 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.