AZ OLDAL JELENLEG FELTÖLTÉS ALATT ÁLL.

Vércukorszint mérés

MIÉRT FONTOS A VÉRCUKORSZINT MÉRÉS? 

 1. Azonnali kép a vér glükózszintjéről: A mérés pillanatnyi eredményt ad, ami lehetővé teszi a beteg számára, hogy azonnal reagáljon a változó értékekre. 
 1. Információ az étkezések hatásáról: A mérés segítségével megtudhatjuk, hogy az egyes ételek hogyan befolyásolják a vércukorszintet. Ez segít az étrend megtervezésében és az optimális ételválasztásban. 
 1. Ellenőrzés a terápia hatékonyságáról: A vércukorszint méréssel nyomon követhetjük, hogy a kiválasztott terápia (étrend, gyógyszer, inzulin stb.) milyen hatékonyan befolyásolja a vércukorszintet. 
 1. Korai figyelmeztetés a rosszullétekről: A túl alacsony vagy magas vércukorszint súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A rendszeres méréssel korai figyelmeztetést kapunk ezekről a veszélyes állapotokról. 
 1. Eredmények közlése az orvossal: Az otthoni vércukormérés eredményei rögzíthetők egy vércukornaplóban, amit az orvos segítségével értékelhetünk ki. Ez lehetővé teszi, hogy a kezelőorvos pontos képet kapjon a beteg állapotáról és hatékonyan módosítsa a kezelést. 

A VÉRCUKORSZINT MÉRÉS LÉPÉSEI 

 1. Mossunk meg alaposan a kezünket meleg, szappanos vízzel, majd szárítsuk meg egy tiszta törölközővel. 
 1. Helyezzünk egy új lándzsát az ujjszúró eszközbe. A szúrás helyét váltogathatjuk az ujjak között, hogy elkerüljük a fájdalmas szúráshelyek kialakulását. 
 1. Vegyünk ki egy tesztcsíkot a dobozából, majd azonnal zárjuk le a doboz fedelét, hogy ne szennyeződjön a többi tesztcsík. 
 1. Készítsük elő a vércukorszintmérőt a használati útmutató alapján. 
 1. Szúrjuk meg az ujjhegyünket az ujjszúró eszközzel, majd cseppentsük a tesztcsík megfelelő részére a kinyert vért. 
 1. A vérmintát elemzi a vércukorszintmérő, majd rövid időn belül megjeleníti az eredményt. 
 1. A kapott eredményt jegyezzük fel a vércukornaplóba, további kiegészítő információval együtt, mint például étkezési időpont, bevitt szénhidrát mennyiség, gyógyszerek stb.

A VÉRCUKORSZINT MÉRÉSÉHEZ HASZNÁLT ESZKÖZÖK 

A vércukorszint méréséhez az alábbi eszközökre van szükség: 

 • Vércukorszintmérő: Kisméretű, könnyen hordozható eszköz, amely a tesztcsíkkal együtt használva a vérmintát elemzi és az eredményt megjeleníti. 
 • Tesztcsíkok: Különféle típusú vércukorszintmérőkhöz kaphatók. A vérminta cseppentéséhez használjuk őket. 
 • Lándzsák és ujjszúró eszköz: Ezek segítségével előkészítjük a vérmintavételt, amikor egy kis csepp vért veszünk az ujjhegyünkről. 
 • Vércukornapló: A mérések eredményeit és az egyéb fontos információkat, például étrendet és gyógyszeradagolást, itt rögzíthetjük.

A vércukorszint mérését mindig az orvos által meghatározott módon és időpontokban végezzük, és konzultáljunk az orvossal, ha bármilyen változást tapasztalunk az eredményekben vagy az egészségi állapotunkban. 

FONTOS MEGJEGYZÉS! 

A vércukorszint mérés fontos és hasznos, de a cukorbetegség kezelése ennél sokkal összetettebb. Mindig fontos együttműködni az orvossal, betartani az előírt terápiát és életmódváltoztatásokat tenni, annak érdekében, hogy vércukorszint folyamatosan stabil legyen és a cukorbetegség szövődményeit minimalizálni tudjuk. 

dmd/webbeteg.hu/házipatika.com