AZ OLDAL JELENLEG FELTÖLTÉS ALATT ÁLL.

SZÚRNI EGY ÉLETEN ÁT

Az inzulinkezelés a cukorbetegség kezelésének egyik alapvető módszere, amelyet elsősorban 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben alkalmaznak. Az inzulinkezelés célja a vércukorszint szabályozása, amely segít megelőzni a cukorbetegség szövődményeit.

INZULINKEZELÉSI MÓDSZEREK

Az inzulinkezelés elkezdésének több módja lehetséges a 2-es típusú cukorbetegek esetében. Az egyik módszer a bázisinzulin kezelés, amelyet a meglévő tablettás kezelés mellett alkalmaznak. Ez gyakran az úgynevezett „bedtime” inzulinkezelést jelenti, amelyben a beteg este, lefekvéskor középhosszú hatású humán inzulint vagy hosszú hatású inzulinanalógot használ. Ez a kezelési forma akkor kerül alkalmazásra, ha a reggeli vércukorértékek magasak, és napközben megfelelő vércukorértékeket mérnek.

A másik módszer a bólusinzulin kezelés, amelyet szintén a tablettás kezelés mellett alkalmaznak. Ez a kezelési forma akkor kerül alkalmazásra, ha vércukor-emelkedést főleg az étkezések után tapasztalnak.

Az „intenzív” konzervatív inzulinkezelés (ICT) esetében az étkezések előtt adott gyors hatású inzulint az alap inzulinszintet biztosító bázisinzulinnal együtt alkalmazzák, és a tabletták egy része elmarad. A betegnek azokat a készítményeket kell tovább szednie, amelyek a 2-es típusú cukorbetegség kórfolyamatát gátolni tudják. Ez elsősorban a metformint tartalmazó gyógyszerekre vonatkozik.

Amennyiben a humán inzulinkezelés mellett nem sikerül megfelelő szénhidrátanyagcsere-helyzetet elérni, inzulinanalóg kezelésre térhetünk át. Az inzulinanalógok ultragyors hatása miatt közvetlenül étkezés előtt kell beadni. Gyorsan lecsengő hatásuk miatt tízórai, uzsonna nem szükséges, és a főétkezések időpontja 1-2 órával eltolható.

Az inzulinpumpa egy speciális intenzív kezelési mód, amely folyamatosan adagol gyors hatású inzulinanalógot a bőr alatti szövetekbe. Az inzulinpumpa használata 1-es típusú cukorbetegnek meghatározott indikáció, megfelelő együttműködés esetén javasolható.

ÉLETMÓD-TERÁPIA

Az életmód-terápia az elsődleges kezelési mód a 2-es típusú cukorbetegség esetében.

A testsúly optimális szinten való tartása, az étkezésenkénti megfelelő szénhidrát- és egyéb tápanyagbevitel, a rendszeres testmozgás továbbra is fontos részét képezi a kezelésnek.

Az inzulinkezelés tehát nem csak a szúrásokról szól, hanem az egész életmód megváltoztatásáról és a folyamatos odafigyelésről.

Sokan tévesen gondolják, hogy ha egyszer cukorbetegségük diagnosztizálásra kerül, akkor életük végéig gyógyszereket kell szedniük. Az igazság az, hogy a megfelelő életmóddal, táplálkozással és testmozgással a gyógyszeres kezelés és az inzulinadagolás szükségessége csökkenthető, sőt, egyes esetekben teljesen el is hagyható.

A megfelelő táplálkozás és a túlsúly csökkentése révén a vércukorszint stabilizálható. A rendszeres testmozgás nem csak a testsúly csökkentésében segít, hanem javítja a sejtek inzulinérzékenységét is, ami hozzájárul a vércukorszint szabályozásához. Az izommozgás során az izmokban lévő cukorfelvételi mechanizmus aktiválódik, amely akár 72 órán át is működésben maradhat, és nem igényel inzulint.

webbeteg.hu/dmd