AZ OLDAL JELENLEG FELTÖLTÉS ALATT ÁLL.

STRESSZ

Minden ember számára ismerős érzés a stressz, ez az állapot különféle formákban jelentkezhet életünkben. A stressz lehet fizikai, például betegségek, sérülések által kiváltott, de ugyanúgy lehet mentális jellegű is, mint a párkapcsolati problémák, munkahelyi konfliktusok, anyagi nehézségek.  

Amikor stressz ér bennünket, szervezetünk stresszhormonokat termel, amelyek feladata, hogy extra energiát szolgáltassanak a sejteknek. Ezt főként zsírok és szénhidrátok felhasználásával éri el, ami növeli a vércukorszintet. Normál esetben a glükóz bejut a sejtekbe. 

A cukorbetegséggel élők szervezetében ez a folyamat sajnos nem működik megfelelően. Az inzulin, ami segítene a glükóznak a sejtekbe jutni, nem képes extra energiát adni a glükóz feldolgozásához, így a vércukorszint megemelkedik. Amennyiben a stressz elhúzódó, a stresszhormonok termelése is hosszabb ideig zajlik, és a fent említett folyamat hatására egy tartósan magas vércukorszint alakul ki, ami cukorbetegséghez vezet.  

A stressz számos további problémákat okozhat a már diabétesszel diagnosztizált betegek számára is. Egyik gyakori, nem kívánatos stresszkezelési technika az ún. „stresszevés”, amikor a felfokozott idegállapotot szükségtelen étkezésekkel próbáljuk mérsékelni. Ez felesleges szénhidrát- és kalóriabevitelt eredményezhet, ebből kifolyólag veszélyezteti a diétára épülő terápiát és általános rossz közérzetet okoz. A folyamatos stresszes állapot miatt csökkenhet a betegek fizikai aktivitása, kevesebbet mozognak, zárkózottá, depresszióssá válhatnak. 

A megoldás a mentális stressz hatékony kezelése. A fizikai aktivitás növelése vagy a rendszeres relaxáció sokat segíthet a stresszes állapoton. Sokszor a társas, családi programok is segíthetnek a stressz leküzdésében. Amennyiben egyedül nem tudunk megküzdeni a stresszel, forduljunk szakértőhöz. 

DMD/webbeteg.hu