AZ OLDAL JELENLEG FELTÖLTÉS ALATT ÁLL.

RENDSZERES KONTROLL

VÉRCUKORSZINT MÉRÉS – A CUKORBETEGEK NAPI SZÖVETSÉGESE 

A vércukormérés az egyik legfontosabb eszköz a cukorbetegség kezelésében és az egészségi állapot folyamatos ellenőrzésében. A vércukor értékek meghatározása segít nyomon követni az anyagcsere állapotát, és biztosítja, hogy a kezelés hatékony és biztonságos legyen. A mérés során szerzett adatok alapján a beteg és az orvos közösen dönthetnek a terápia módosításáról vagy továbbfejlesztéséről. 

MIÉRT FONTOS A VÉRCUKORSZINT MÉRÉS? 

 1. Azonnali kép a vér glükózszintjéről: A mérés pillanatnyi eredményt ad, ami lehetővé teszi a beteg számára, hogy azonnal reagáljon a változó értékekre. 
 1. Információ az étkezések hatásáról: A mérés segítségével megtudhatjuk, hogy az egyes ételek hogyan befolyásolják a vércukorszintet. Ez segít az étrend megtervezésében és az optimális ételválasztásban. 
 1. Ellenőrzés a terápia hatékonyságáról: A vércukorszint méréssel nyomon követhetjük, hogy a kiválasztott terápia (étrend, gyógyszer, inzulin stb.) milyen hatékonyan befolyásolja a vércukorszintet. 
 1. Korai figyelmeztetés a rosszullétekről: A túl alacsony vagy magas vércukorszint súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A rendszeres méréssel korai figyelmeztetést kapunk ezekről a veszélyes állapotokról. 
 1. Eredmények közlése az orvossal: Az otthoni vércukormérés eredményei rögzíthetők egy vércukornaplóban, amit az orvos segítségével értékelhetünk ki. Ez lehetővé teszi, hogy a kezelőorvos pontos képet kapjon a beteg állapotáról és hatékonyan módosítsa a kezelést. 

A VÉRCUKORSZINT MÉRÉS LÉPÉSEI 

 1. Mossunk meg alaposan a kezünket meleg, szappanos vízzel, majd szárítsuk meg egy tiszta törölközővel. 
 1. Helyezzünk egy új lándzsát az ujjszúró eszközbe. A szúrás helyét váltogathatjuk az ujjak között, hogy elkerüljük a fájdalmas szúráshelyek kialakulását. 
 1. Vegyünk ki egy tesztcsíkot a dobozából, majd azonnal zárjuk le a doboz fedelét, hogy ne szennyeződjön a többi tesztcsík. 
 1. Készítsük elő a vércukorszintmérőt a használati útmutató alapján. 
 1. Szúrjuk meg az ujjhegyünket az ujjszúró eszközzel, majd cseppentsük a tesztcsík megfelelő részére a kinyert vért. 
 1. A vérmintát elemzi a vércukorszintmérő, majd rövid időn belül megjeleníti az eredményt. 
 1. A kapott eredményt jegyezzük fel a vércukornaplóba, további kiegészítő információval együtt, mint például étkezési időpont, bevitt szénhidrát mennyiség, gyógyszerek stb. 

MIT JELENTENEK AZ EREDMÉNYEK? 

A vércukorszint eredmények két fő kategóriába sorolhatók: 

 • Hipoglikémia: Ha a vércukorszint 3,9 mmol/l alá esik, az alacsony értéket jelent. Ez esetben azonnali intézkedésre van szükség, mivel súlyos állapotot okozhat. 
 • Hiperglikémia: Ha a vércukorszint éhgyomri állapotban 7 mmol/l feletti, vagy étkezés után 8 mmol/l feletti értéket mutat, akkor magas vércukorszintről beszélünk. Ennek kezelése is rendkívül fontos, mivel hosszú távon károsítja a szervezetet. 

A VÉRCUKORSZINT MÉRÉSÉNEK IDŐZÍTÉSE 

A vércukorszint mérésének időpontját az orvos határozza meg a cukorbeteg egyéni szükségletei és kezelési tervének megfelelően. A vércukormérés gyakorisága és időpontja függ a cukorbetegség típusától és a kezelési módoktól. 

ÉLETMÓDTERÁPIÁVAL (DIÉTA ÉS MOZGÁS) KEZELT PÁCIENSEK: 

 • Éhgyomri: Havonta 1-2 alkalommal 
 • Étkezés előtt és után párban: Havonta 1-2 alkalommal, 90 perccel reggeli előtt és után 

GYÓGYSZERES KEZELÉSBEN RÉSZESÜLŐ PÁCIENSEK: 

HIPOGLIKÉMIÁT OKOZÓ (SZULFONILUREA TARTALMÚ GYÓGYSZEREK) ALKALMAZÁSA ESETÉN: 

 • Éhgyomri: Hetente 2 alkalommal 
 • Étkezés után 90 perccel: Havonta 1-2 alkalommal 
 • Gyakrabban, néha éjjel is: Hipoglikémia felismerése miatt 

HIPOGLIKÉMIÁT NEM OKOZÓ GYÓGYSZEREK ALKALMAZÁSA ESETÉN: 

 • Éhgyomri: Hetente 2 alkalommal 
 • Étkezés után 90 perccel: Havonta 1-2 alkalommal 

INZULINTERÁPIÁBAN RÉSZESÜLŐ PÁCIENSEK: 

1. Napi egyszeri, lefekvés előtt adott inzulin esetén: 

 • Éhgyomri: Minden nap 
 • Reggeli étkezés után 90 perccel: Havonta 1-2 alkalommal 

2. Napi kétszeri, kevert inzulin esetén: 

 • Inzulin beadások előtt 
 • Reggeli étkezés előtt és után: Heti 1 alkalommal 
 • Vacsora előtt és után: Heti 1 alkalommal 
 • Ha szükséges, akkor éjjel 2-3 óra körül időnként 

3. Napi háromszori inzulin esetén: 

 • Inzulin beadások előtt 
 • Étkezések előtt és után 90 perccel párosan: 1. nap reggeli előtt és után, 2. nap ebéd előtt és után 

4. Intenzív inzulin kezelés esetén: 

 • Inzulin beadások előtt 
 • Étkezést követően 90 perccel: Naponta 
 • Éjjel 2-3 óra között: Heti 1 alkalommal 
 • Ha a bázis inzulin beadása nem lefekvés előtt történik, akkor lefekvés előtt is 

A fenti időpontok és gyakoriságok az egyes típusú cukorbetegségekben részesülő páciensek vércukorszintjének ellenőrzését segítik. Minden egyes kezelési forma más mérési gyakoriságot és időpontot igényel, hogy a betegség megfelelően kezelhető legyen. Az időben elvégzett vércukorszint-ellenőrzések lehetővé teszik az orvosok és a betegek számára, hogy hatékonyan nyomon kövessék és kezeljék a cukorbetegséget, csökkentve ezzel a szövődmények kialakulásának kockázatát és javítva az életminőséget.  

CÉLTARTOMÁNYOK 

Az egészséges vércukorszint célszintjei eltérnek a cukorbetegek típusától és a kezelési tervtől függően. Általánosságban az alábbi célszinteket tartják megfelelőnek: 

 • Éhgyomri vércukorszint: 4,0 – 7,0 mmol/l 
 • 1-2 órával étkezés után: kevesebb mint, 9,0 – 10,0 mmol/l 

A VÉRCUKORSZINT MÉRÉSÉHEZ HASZNÁLT ESZKÖZÖK 

A vércukorszint méréséhez az alábbi eszközökre van szükség: 

 • Vércukorszintmérő: Kisméretű, könnyen hordozható eszköz, amely a tesztcsíkkal együtt használva a vérmintát elemzi és az eredményt megjeleníti. 
 • Tesztcsíkok: Különféle típusú vércukorszintmérőkhöz kaphatók. A vérminta cseppentéséhez használjuk őket. 
 • Lándzsák és ujjszúró eszköz: Ezek segítségével előkészítjük a vérmintavételt, amikor egy kis csepp vért veszünk az ujjhegyünkről. 
 • Vércukornapló: A mérések eredményeit és az egyéb fontos információkat, például étrendet és gyógyszeradagolást, itt rögzíthetjük. 

AZ ÉRTÉKEK ÉRTÉKELÉSE ÉS KEZELÉS 

A vércukorszint mérés eredményeit folyamatosan értékelni kell, ugyanis az eredmények tükrében a kezelés módosítására lehet szükség. Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kezelésére gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztásával kell reagálni. Magas vércukorszint (hiperglikémia) esetén pedig a kezelőorvos által előírt módon kell eljárni, ami lehet például inzulin adagolása vagy gyógyszerek szedése. A vércukorszint mérését mindig az orvos által meghatározott módon és időpontokban végezzük, és konzultáljunk az orvossal, ha bármilyen változást tapasztalunk az eredményekben vagy az egészségi állapotunkban. 

FONTOS MEGJEGYZÉS! 

A vércukorszint mérés fontos és hasznos, de a cukorbetegség kezelése ennél sokkal összetettebb. Mindig fontos együttműködni az orvossal, betartani az előírt terápiát és életmódváltoztatásokat tenni, hogy a vércukorszint folyamatosan stabil legyen és a cukorbetegség szövődményeit minimalizálni tudjuk. 

Forrás: dmd/hazipatika/webbeteg