AZ OLDAL JELENLEG FELTÖLTÉS ALATT ÁLL.

MOZGÁSSZEGÉNY ÉLETMÓD

A mozgásszegény életmód a cukorbetegség egyik legfontosabb rizikófaktora, mert hozzájárul az elhízáshoz, a vérzsírok emelkedéséhez, a csontok és izmok gyengüléséhez, valamint az inzulinrezisztencia kialakulásához.  

A mozgás hiánya csökkenti a sejtek érzékenységét az inzulinra, ami azt jelenti, hogy kevésbé képesek felvenni a vérből a szükséges cukrot. Ez növeli a vércukorszintet, és idővel cukorbetegséghez vezethet. A rendszeres mozgás segít megelőzni vagy kezelni a cukorbetegséget, mert javítja az anyagcserét, csökkenti a testsúlyt, a vérnyomást, a vérzsírokat, és növeli az inzulinérzékenységet. 

A mozgásformák kiválasztásánál figyelembe kell venni az egyéni állapotot, célokat, korlátokat és preferenciákat. Általánosságban elmondható, hogy az alacsony vagy közepes intenzitású, egyenletes erőkifejtéssel járó mozgásformák ajánlottak a cukorbetegeknek, mint például a séta, a kocogás, a kerékpározás, az úszás, az aerobic vagy a labdajátékok. Ezek a mozgásformák segítenek felhasználni a vérből a cukrot, és csökkentik a vércukorszintet.

Az intenzívebb vagy változó erőkifejtéssel járó mozgásformák, mint például a súlyzózás, a sprint vagy a nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT) is hasznosak lehetnek a cukorbetegeknek. Ezek a mozgásformák nagyobb terhelésnek teszik ki a szervezetet, hirtelen megemelhetik vagy lecsökkenthetik a vércukorszintet. Fontos, hogy ilyen típusú edzés előtt mérjük meg a vércukorszintet és mindig készüljünk fel az esetleges hipoglikémiára, legyen nálunk folyadék és egy kis szőlőcukor. 

A mozgás megkezdése előtt célszerű konzultálni az orvossal és diabetológussal, hogy megtudjuk, milyen mozgásforma alkalmas számunkra, milyen gyakran és milyen időtartamban mozogjunnk. 

DMD/webbeteg.hu