AZ OLDAL JELENLEG FELTÖLTÉS ALATT ÁLL.

Időskori cukorbetegség gyógyszeres kezelése

Az időskori cukorbetegség kezelése kiemelt figyelmet és gondosságot igényel, hiszen az egyénre szabott terápia elengedhetetlen az optimális eredmények eléréséhez.  

AZ IDŐSKORI CUKORBETEGSÉG JELLEMZŐI 

A glükóz-intolerancia és a 2-es típusú diabétesz kockázata jelentősen nő az életkor előrehaladtával. Az idős emberek nagy része 2-es típusú cukorbetegségben szenved, de az 1-es típusú cukorbetegség is előfordulhat az idős korosztályban is.  

Az időskori diabétesz kezelését nehezítik a különböző társbetegségek és bizonyos gyógyszerek mellékhatásai. Az idősebb korban jelentkező cukorbetegség kezelésének célja, hogy elkerüljük a hirtelen jelentkező rosszulléteket, alapvető szempont a beteg életminőségének javítása és a diabétesz szövődményeinek megelőzése. 

GYÓGYSZERES KEZELÉS FONTOSSÁGA 

Az időskori cukorbetegség kezelésének alappillérei a diéta és az életmódváltás, de gyakran szükség van gyógyszeres terápiára is. Az egyénre szabott gyógyszeres kezelés figyelembe veszi a beteg biológiai korát, állapotát, társbetegségeit és szövődményeit. A terápia során fontos a beteg biztonsága, különös tekintettel a gyakran jelentkező hipoglikémia (alacsony vércukorszint) elkerülésére. Az alacsony vércukorszint idegrendszeri és keringési szövődményei idős korban súlyosabbak lehetnek, ezért fontos a megelőzésük és az időben történő kezelésük. 

GYÓGYSZERKATEGÓRIÁK ÉS CÉLTARTOMÁNYOK 

Az idős cukorbetegeknél fontos a vérnyomás rendezése, valamint a vérnyomás és vérzsírok céltartományainak meghatározása is. Az inzulinkészítmények és gyógyszerek fejlődése lehetővé teszi az idősgyógyászati oldal fejlődését is. A gyógyszeres kezelés kategóriái között találhatók a metformin, szulfanilureák, DPP-4-gátlók, GLP-1-analógok, SGLT-2-gátlók és más készítmények. 

BETEGOKTATÁS ÉS MOTIVÁCIÓ 

A cukorbetegség kezelésének fontos része az információátadás és a betegoktatás. Az idős betegeknek egyénre szabott kommunikációra van szükség, és az oktatás során figyelembe kell venni a beteg szellemi állapotát és érdeklődését. A jól informált beteg képes az önmenedzselésre, és a pozitív visszajelzések motiválják a sikeres kezelésben. A cukorbeteg-gondozás része a szemészeti, vese-, érrendszeri és idegrendszeri szövődmények rendszeres szűrése. 

TÁPLÁLKOZÁS-TERÁPIA ÉS MOZGÁS 

Az időskori cukorbetegség esetében is kiemelt fontosságú a beteg életmódjához és fizikai állapotához igazított kalória- és szénhidrátbevitel. A túlsúlyos, elhízott diabéteszesek esetében is csökkenteni kell a bevitt kalória mennyiséget, de figyelembe kell venni, hogy a diéta ne okozzon hirtelen izomvesztést, ez ugyanis megnöveli az esetleges esések és sérülések előfordulását rosszullétek esetén. A megfelelő arányú zsírok, szénhidrátok és fehérjék mellett fontos a megfelelő folyadékbevitel a kiszáradás elkerülése, a keringés és veseműködés megóvása érdekében.  

Akárcsak a fiatalabb, 2-es típusú cukorbetegek esetében a kezelés szerves részét képezi a mozgás-terápia is figyelembe véve az idős betegek fizikai állapotát. A rendszeres, nem megerőltető mozgás – séta, kerékpározás, úszás – jótékony hatással van a vércukorszint- és vérnyomásértékekre, a keringésre és az ízületekre.  

MODERN INZULINKEZELÉS 

A modern inzulinkezelés lehetővé teszi az egyénre szabott inzulinpótlást. A kezelés a páciens adottságainak (korának, betegségtartamának, társbetegségeinek, szövődményeinek, anyagi helyzetének) és elvárásainak megfelelő készítményekkel történik. Időskorban előtérben áll a gyógyszerek biztonságos használata, elsősorban a vércukoresések, a mellékhatások és a gyógyszer-interakciók elkerülése, valamint az ellenjavallatok figyelembevétele.  

Kép forrása: diabetes.hu 

VÉRCUKOR-ÖNELLENŐRZÉS 

A modern vércukormérők széles körű elterjedése lehetővé teszi a folyamatos otthoni vércukor-ellenőrzést. A strukturált, rendszeres vércukor-mérés minden cukorbeteg számára ajánlott, hiszen elősegíti a terápia hatékonyságát, és növeli a kezelés biztonságát.  

dmd/diabetes.hu