AZ OLDAL JELENLEG FELTÖLTÉS ALATT ÁLL.

ELHÍZÁS-TÚLSÚLY

A túlsúly és az elhízás, valamint a cukorbetegség összetett módon befolyásolja egymást. Az elhízás a 2-es típusú diabétesz (T2DM) kialakulásának egyik fő kockázati tényezője. A túlsúlyos vagy elhízott emberek nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek, ugyanakkor a 2-es típusú cukorbetegek jelentős része is túlsúlyos vagy elhízott.  

Az elhízásnak különböző típusai lehetnek a zsírszövet eloszlása alapján. Az egyik típus a hasi elhízás (törzsi, viszcerális, centrális, android, férfias, „alma” típus), amikor a zsírszövet főként a hasüregben, a belső szervek körül halmozódik fel. A másik típus a nőies elhízás (gluteofemorális, Vénusz-, „körte” típus), amikor a zsír inkább a csípőn és a combokon helyezkedik el. A haskörfogat meghatározása révén kimutatható a zsigeri zsírszövet felszaporodása. 94 cm feletti haskörfogat esetén férfiaknál és 80 cm feletti haskörfogat esetén nőknél bizonyos a zsigeri zsírszövet felhalmozódása. Az inzulinhatást csökkentő anyagok a zsigeri zsírszövetben termelődnek.

A zsírszövet nem csupán tárolja az energiát, hanem hormonokat termel, amelyek szerepet játszanak az anyagcsere szabályozásában. Az elhízás hatására ez a zsírszövet megváltoztatja az anyagcsere működését és csökkenti az inzulin hatását. Az inzulin egy kulcsfontosságú hormon, amely segíti a sejtek glükóz felvételét és az energiatermelést. Inzulinrezisztencia esetén a szervezet sejtjei kevésbé érzékenyek az inzulinra, ezáltal a glükóz nem jut be hatékonyan a sejtekbe, és a vércukorszint emelkedik. Az emelkedett vércukorszint tartós fennállása pedig cukorbetegséghez vezet.

A súlyfelesleg nem kizárólag a cukorbetegség szempontjából elsődleges rizikófaktor, számos egyéb egészségügyi probléma okozója lehet, mint például a metabolikus szindróma, szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok.

Az elhízás és a cukorbetegség összefüggése azt is jelzi, hogy a megelőzés és a kezelés szempontjából a megfelelő, egyénre szabott étrend- és életmódtervezés a hatékony terápia kulcsa. A meghatározott mennyiségű és minőségű szénhidrátbevitel, a mérsékelt kalóriadeficit és a rendszeres testmozgás segíthetnek az elhízás megelőzésében és a túlsúly csökkentésében.

DMD/diabetes.hu