AZ OLDAL JELENLEG FELTÖLTÉS ALATT ÁLL.

Életmódváltás

ÉLETMÓDVÁLTÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE EGY EGÉSZSÉGESEBB ÉLETÉRT 

Az életmód orvoslásban rejlő lehetőségek kihasználása hozzásegít bennünket a krónikus betegségek megelőzéséhez, kezeléséhez és a szövődmények csökkentéséhez. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésének két alapvető pillére a táplálkozás és a mozgás, amelyeket további életmódbeli változtatásokkal kell kiegészíteni ahhoz, hogy a diabétesz hatékonyan kontrollálható legyen. 

TÁPLÁLKOZÁS 

A személyre szabott táplálkozás kulcsfontosságú a cukorbetegség kezelésében. Az optimális testsúly eléréséhez és megtartásához elsősorban az energia- és zsírbevitel csökkentésére kell hangsúlyt fektetni, valamint kiiktatni az étrendből a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket. Rendszeres étkezéssel, a megfelelő szénhidrátok pontos mérésével és ellenőrzésével stabilizálhatjuk a vércukorszintet. A megfelelő zsírok, például az olívaolaj és az olajos magvak fogyasztása pedig segít a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. 

TESTMOZGÁS 

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen része a cukorbetegség kezelésének. A fizikai aktivitás javítja a sejtek inzulinérzékenységét és segít csökkenteni a vércukorszintet. Heti legalább 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás és 2x 30 perc izomerősítő edzés javasolt. A rendszeres mozgás javítja a fizikai kondíciót, segít a testsúly optimalizálásában, az inzulin érzékenység javításában, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. 

ÉLETMÓDBELI VÁLTOZÁSOK  

A cukorbetegség kialakulása, a genetika és egyéb rizikófaktorok mellett, főként életmódbeli sajátosságokra vezethető vissza.  A túlsúly csökkentése, az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás, valamint a vérnyomás és koleszterinszint rendszeres ellenőrzése mind hozzájárul az életmód optimalizálásához. Az egészséges életmódra való áttérés és a káros szokásokról való leszokás jelentős előnyökkel jár a cukorbetegek számára.  

ALKOHOLFOGYASZTÁS  

Az alkohol súlyosbíthatja a diabétesz szövődményeit, például az idegkárosodást és a szem betegségeit. Az alkoholfogyasztás azonban a cukorbetegek számára sem tiltott teljes mértékben, amennyiben a diabétesz jól kontrollált. Orvosi ellenőrzés mellett a cukorbetegek is fogyaszthatnak kisebb mennyiségű alkoholt, persze számolni kell magas szénhidráttartalmával. Fontos, hogy tisztában legyünk az alkohol cukorszintre gyakorolt hatásával, tartsunk mértéket és semmiképpen se üres gyomorra fogyasszuk. A rendszeres alkoholfogyasztás minden egészséges szervezet számára káros hosszú távon! A leszokáshoz kérjünk orvosi segítséget! 

FOGYÁS 

A túlsúly csökkentése igen fontos a cukorbetegek számára, mivel javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A fokozatos, egészséges étrenddel és fizikai aktivitással támogatott fogyás hosszú távon jelentős eredményeket hozhat. Az orvos és dietetikus segítségével megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb diétát. A túlsúly vagy elhízás mérséklése egy hosszadalmas folyamat, amely következetes étrendre, hatékony mozgásterápiára és végtelen kitartásra épül. 

DOHÁNYZÁS 

A dohányzás növeli a szívinfarktus, a stroke és számos szív- és érbetegség, valamint a daganatos megbetegedések kockázatát. A dohányzásról való leszokáshoz számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, amennyiben szükséges kérjen segítséget. A dohányzás elhagyása segíthet az általános egészségi állapot javításában és pénztakarékos is. 

RENDSZERES SZŰRÉSEK  

A cukorbetegség kezelésében és az egészségmegőrzésben a rendszeres szűrővizsgálatok elengedhetetlenek. Az inzulin- és gyógyszerkezelés és a mozgásterápia hatékonyságának figyelemmel kísérése, valamint az egészségi állapot folyamatos ellenőrzése segít a szövődmények korai felismerésében és kezelésében. A rendszeres orvosi konzultáció, a folyamatos vércukorszint ellenőrzés és a megfelelő szűrések hozzájárulnak az egészség stabilizálásához és a cukorbetegség kontrollálásához. 

Az életmódváltás időbe telik, türelmet és elhivatottságot igényel, de apróbb lépésekkel és a szakemberekkel való szoros együttműködéssel látványos eredményeket érthetünk el.  

Dmd/webbeteg.hu/hazipatika.hu