AZ OLDAL JELENLEG FELTÖLTÉS ALATT ÁLL.

ÉLETMÓD TIPPEK

A cukorbetegséggel való együttélés komoly kihívást jelent. A megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel a súlyos szövődmények kockázatát jelentősen csökkenthetjük. A mindennapi életben rendkívül sok türelem, elszántság és stratégia szükséges ahhoz, hogy a diabéteszt kordában tudjuk tartani. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítenek a cukorbetegség megfelelő kezelésében és az egészséges életmód kialakításában. 

1. FOGADJUK EL A TÉNYT, HOGY A CUKORBETEGSÉG NEM GYÓGYÍTHATÓ, DE HATÉKONYAN KEZELHETŐ! 

Ismerjük meg alaposan magát a betegséget, a tüneteket, a kockázatok, majd térképezzük fel a kezelési lehetőségeket, módszereket! Tartsuk be az egészséges étkezés és rendszeres testmozgás alapelveit, és kérjünk segítséget az orvosoktól szakemberektől! 

2. OSSZUK MEG CSALÁDTAGJAINKKAL, BARÁTAINKKAL A TÉNYT A BETEGSÉGÜNKRŐL! 

Jelezzük a számunkra fontos embereknek, hogy cukorbetegek vagyunk. Beszéljünk az érzéseinkről, félelmeinkről a betegséget illetően! Legyen tisztában a helyzetünkkel, hogy szükség esetén segíteni tudjanak. 

3. TÖRŐDJÜNK MAGUNKKAL, ELŐZZÜK MEG AZ ÁLLAPOTROMLÁST! 

Érdemes évente legalább egyszer teljes körű orvosi vizsgálatra menni, amely magában foglalja a szemészeti ellenőrzést is. A szűrővizsgálatok által időben felismerhetők a cukorbetegség korai szövődményei. 

4. FOKOZOTTAN FIGYELJÜNK A HIGIÉNIÁRA! 

Mivel a cukorbetegség hajlamosít a fogínygyulladásra és egyéb szájüregi problémákra, rendszeresen gondoskodjunk a fogaink higiéniájáról. Legalább évente egyszer látogassunk el fogorvoshoz. A szájüregi komplikációk mellett a megfelelő láb- és bőrápolás is nagyon fontos. Naponta ellenőrizzük a lábainkat, bármilyen seb, duzzanat vagy elváltozás jelezhet problémát, így mindenképpen keressük fel vele az orvost. Még az enyhébb, kezdetleges gombás vagy bakteriális fertőzések esetén is szintén kérjünk szakorvosi segítséget a kezeléshez. 

5. TARTSUK KARBAN A VÉRNYOMÁS- ÉS KOLESZTERINÉRTÉKEKET! 

Egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással tartsuk kontroll alatt a vérnyomást és a koleszterinszintet. A metabolikus szindróma kialakulásának kockázata csökken, ha az anyagcsere-egyensúlyra is odafigyelünk. 

6. KERÜLJÜK A DOHÁNYZÁST! HA KÉPESEK VAGYUNK RÁ, AKKOR MINÉL ELŐBB SZOKJUNK LE! 

A dohányzás tovább növeli a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát. Ha egyedül nem sikerül leszokni, kérjünk orvosi segítséget. Bizonyított, hogy már az első füstmentes nap is rengeteget jelent az állapotjavulásért tett harcban.  

7. ALKOHOLFOGYASZTÁS CSAK MÉRTÉKKEL! 

Ha alkoholt fogyasztunk, mértékletesen és mindig a megfelelő étkezés mellett tegyük. Nem szükséges mindenről lemondanunk, de meg kell tanulni a helyes fogyasztás módját. Tanácsos elkerülni a likőrök, koktélok, pálinkák, édes borok és pezsgők nagy részét, ezek ugyanis először vércukorszint hirtelen emelkedését, majd utána annak túlzott csökkenését eredményezik. Egy pohár jó minőségű száraz bor vagy száraz pezsgő azonban megengedett, sőt, bizonyos mértékben még jót is tesz a vércukorszintjének. Fontos, hogy alkoholfogyasztás esetén mindig együnk mellé rostban gazdag ételt, kekszet, ropit. Pótoljuk az elvesztett folyadékot, az alkohol ugyanis vízelvonó és vízhajtó hatással rendelkezik.  

8. AZ EGÉSZSÉGES STRESSZ MOTIVÁL, A KRÓNIKUS VISZONT ÁRT! 

Az ún. egészséges stressz akár motiváló erő is lehet a mindennapokban, energiát, lendületet ad az embernek. Ugyanakkor, ha a stresszes állapot folyamatos és elhúzódó, az negatívan befolyásolhatja a az egészségi állapotunkat, hatással van a vércukorszintre. Tanuljunk stresszkezelő technikákat, határozzuk meg, mik az igazán fontos feladatok, és rendszeresen szánjunk időt a pihenésre.

A cukorbetegséggel együtt élni folyamatos kontrollt és következetességet igényel, ami megterhelő lehet számunkra. Az életmódváltás nem megy egyik napról a másikra, adjunk időt magunknak és a környezetünknek, hogy elfogadjuk és alkalmazkodjunk a megváltozott élethez. 

Forrás: webbeteg.hu/cukorbetegkozpont.hu