AZ OLDAL JELENLEG FELTÖLTÉS ALATT ÁLL.

A MOZGÁS JÓTÉKONY HATÁSA

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség olyan krónikus betegségek, amelyek megfelelő kezelést és életmódváltást igényelnek ahhoz, hogy a cukorbetegek aktív és egészséges életet éljenek.  

Az egészséges étrend és a gyógyszeres kezelés mellett a rendszeres testmozgás kulcsfontosságú szerepet játszik a cukorbetegség kontrollálásában és a szövődmények kialakulásának megelőzésében.  

A TESTMOZGÁS KEDVEZŐ HATÁSAI 

 • Csökkenti a vércukorszintet: A testmozgás segít csökkenteni a vércukorszintet, mivel az izmok munka közben több glükózt használnak fel, így csökkentve annak mennyiségét a vérben. 
 • Növeli az Inzulinérzékenységet: A rendszeres edzés segít az izmoknak hatékonyabban felhasználni az inzulint, ezáltal javul az inzulinérzékenység. 
 • Optimalizálja a testsúlyt: A mozgás segít elégetni kalóriákat és fenntartani az egészséges testsúlyt, amely különösen fontos az elhízott cukorbetegek esetében. 
 • Javítja a kondíciót: Az aktív életmód segít fenntartani az általános fizikai állapotot, ami pozitív hatással van a cukorbetegség kezelésére és a szövődmények kialakulásának megelőzésére. 
 • Csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatokat: A testmozgás javítja a szív működését, csökkenti a vér triglicerid szintjét, és emeli a védő hatású HDL-koleszterin szintjét, ami hosszú távon csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. 
 • Javítja az általános hangulatot: Az edzés serkenti az endorfinok, azaz boldogsághormonok termelését, így csökkenti a stresszt, és segít megelőzni a depressziót. 

A MOZGÁS HÁTRÁNYAI 

 • Hipoglikémia: A túl intenzív mozgás vagy az elégtelen szénhidrátbevitel miatt előfordulhat, hogy a vércukorszint (hipoglikémia) kórosan lecsökken, ami rosszullétet vagy akár eszméletvesztést is okozhat. Különösen fontos, hogy úgy kezdjünk el mozogni, hogy tisztában legyünk a vércukorszintünk aktuális állapotával. 3,7 mmol/l alatti és 13,9 mmol/l feletti vércukorszint esetén nem ajánlott elkezdeni a mozgást! 
 • Emelkedett vércukorszint: Bizonyos esetekben, a gyors és nagyon intenzív testmozgás hatására hirtelen megnövekedhet a vércukorszint, ami szintén okozhat rosszullétet. A mozgás előtt célszerű megmérni a vércukorszintet és egészségi állapotunknak megfelelő hosszúságú és intenzitású mozgásformát válasszunk. 
 • Szövődmények kialakulása: A helytelenül végzett vagy nem megfelelően ellenőrzött mozgás sérülésekhez vezethet, növelheti a szövődmények, például a talpi fekélyek vagy a lábsérülések kockázatát. 

AJÁNLÁS 
Ha cukorbetegként rendszeres testmozgásba szeretnénk kezdeni, előtte mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy dietetikusunkkal. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy felnőtt számára az ajánlott mozgás hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású aerob edzés és 2×30 perc izom-erősítő gyakorlatsor. 

MILYEN MOZGÁSFORMÁKAT VÁLASSZUNK? 

Fontos, hogy olyan mozgásformákat válasszunk, amely megfelel az aktuális egészségi állapotunknak. Például: 

 • Séta: A gyaloglás egyszerű, könnyen megvalósítható és hatékony testmozgás, amely segít csökkenteni a vércukorszintet és javítja a kardiovaszkuláris egészséget. 
 • Úszás: Az úszás izom- és szívbarát mozgás, amely csökkenti a nyomást az ízületeken és növeli a tüdőkapacitást, serkenti a vérkeringést. 
 • Kerékpározás: A kerékpározás kiváló kardio edzés, amely segít csökkenteni a testsúlyt és javítja a szív- és érrendszer általános állapotát. 
 • Jóga és pilates: Ezek a mozgásformák segítenek a stressz csökkentésében és az izomtónus javításában, miközben kevésbé terhelik a testet. 

Figyeljünk a testünk jelzéseire, és ne feledjük, hogy a rendszeres testmozgás hatékony kiegészítő-kezelés a diabétesz elleni harcban. A megfelelő mozgás segít csökkenteni a vércukorszintet, javítja az életminőséget és csökkenti a szövődmények kockázatát.  

Bizonyos esetekben sajnos a mozgás is okozhat problémákat, ezért, magas vércukorszint, retinopátia, veseelégtelenség, kezeletlen magas-vérnyomás, egyéb sérülések, reumatológiai vagy lázas betegségek esetén, kerüljük az edzést, és mindenképpen konzultáljunk szakorvossal. 

A testmozgás beillesztése a mindennapi rutinba, egyensúlyban az orvosi kezeléssel és az egészséges étkezéssel, kulcsfontosságú ahhoz, hogy a cukorbetegséget hatékonyan kezeljük és elkerüljük a szövődményeket és a további állapotromlást. 

webbeteg.hu/hazipatika.com/cukorbetegkozpont.hu