A cukorbetegség megelőzése

A diabéteszes járvány megfékezésének egyetlen biztos módja, ha megakadályozzuk, hogy az emberek cukorbeteggé váljanak.

A növekvő testsúllyal összefüggő egészség-kockázatok jelentős része, ennélfogva a diabétesz fokozott kockázata is gyermekkorban és a fiatalok körében jelenik meg először. A 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzésében illetve késleltetésében már egyszerű életmódbeli változtatások is hatékonynak bizonyultak.

Minden életkorban tehetünk a 2-es típusú diabétesz és szövődményeinek a megelőzéséért, ha betartjuk a következőket:

  1. az egészséges testsúly elérése és megtartása
  2. testmozgás – legalább 30 perc rendszeres, közepes intenzitású testmozgás szinte minden nap, fogyókúra esetén ennél több
  3. napi 3-5 adag gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó egészséges étrend, csökkentett cukor- és telített zsírsav-bevitel
  4. a dohányzás kerülése – a dohányzás növeli a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázatát.

A cukorbeteg felnőttek körében 2-3-szor magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a nem diabéteszes felnőttek körében. Fontos szerep vár az állami és a magánszektorra is: olyan irányelvek és programok kidolgozása és megvalósítása a cél, amelyek javítják a diabétesz előfordulásával és következményeivel kapcsolatos ismereteket, több testmozgásra ösztönöznek és meg is teremtik ennek lehetőségét, továbbá hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé teszik az egészséges élelmiszereket, miközben megnehezítik vagy kevésbé vonzóvá teszik az egészségtelen ételek fogyasztását.

Fontos hangsúlyozni, hogy az egészséges táplálkozásnak csak egy részét jelentik az élelmiszerek, nagyon sok múlik azon is, hogy milyen technológiával, milyen ételt készítünk belőlük az otthonainkban. A hazai konyhára jellemző, hogy az amúgy egészséges alapanyagokból is hajlamosak vagyunk egészségtelen eredményt kihozni, gondoljunk itt például a zöldborsóra, amelyből sokszor készül cukrozott, rántással elkészített főzelék, vagy akár a bundázott, rántott, esetenként tartármártással tálalt zöldségfélékre.

Természetesen eredményesen csökkenthető a problémát okozó tápanyagok fogyasztása, ha odafigyelünk a magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszerekre, és ezek arányát csökkentjük bevásárlásaink során. Az utóbbi években több országban, így hazánkban is adót vetettek ki az egészségtelennek vélt élelmiszerekre, így növelve azok árát, amitől a fogyasztás csökkenését várták. Bár hivatalos eredmények még nincsenek, az biztos, hogy az egyéni felelősség kihangsúlyozása és a táplálkozással kapcsolatos ismeretek bővítése is hasznos eredményeket hozhat.

Készült a WHO Európai Regionális Irodájának anyaga alapján. További információkért keresse fel a www.euro.who.int/diabetes honlapot!

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.